Schrijf je in

Altijd bereikbaar via 085-0160238

Altijd bereikbaar via 085-0160238

12/04/2021

Dementie herkennen

Dementie herkennen kan lastig zijn. In veel gevallen is het een proces van achteruitgang. Het begint met de herkenning van signalen. Maar vervolgens gaat er een langere tijd overheen voordat er een conclusie getrokken kan worden. Bij Omzorg hechten we veel waarde aan goede en persoonlijke zorg. Daarom willen we u met het artikel “hoe herkent u dementie”, helpen om dementie bij uw naasten op de juiste manier te herkennen.

De eerste keer dat dementie kan opvallen

“Uw moeder haalt al jaren op vrijdag de kinderen van school. Dat is leuk voor hun en gemakkelijk voor u in verband met werk. Op een gegeven moment belt ze in paniek op. Ze staat al een halfuur op het schoolplein te wachten en de kinderen zijn nog niet naar buiten gekomen. Ze is bang dat er wat met ze aan de hand is. U stelt uw moeder gerust. Het is zondag, er is geen school vandaag.”

Iedereen kan een keer een vergissing zoals deze maken. Daar is meestal geen reden achter te vinden. Bij een situatie zoals deze hoeven niet gelijk alle alarmbellen te rinkelen. Het gaat om de opvallende patronen in het gedrag die alarmerend kunnen zijn. Vaak begint het herkennen van dementie met dergelijke symptomen. De meest voorkomende zijn:

  • – Vergissingen in plaats of tijd. Bijvoorbeeld ergens heen gaan op een verkeerd tijdstip;
  • – Vergeetachtigheid. Zoals een afspraak maken en het niet meer kunnen herinneren;
  • – Spullen kwijtraken. Het niet meer kunnen bedenken waar de autosleutels liggen;
  • – Problemen met dagelijkse handelingen;
  • – Gedragsverandering. Snel boos worden en niet weten waarom.

Terugkerende symptomen

“Na het telefoongesprek met uw moeder heeft u het er tijdens de koffie over met een lach. Beide vinden jullie het best grappig dat het gebeurd is. In de maanden erna komt het nog een keer voor. En nog een keer. Ook is uw moeder per ongeluk naar de bibliotheek gelopen in plaats van naar school waardoor ze te laat kwam en de juf ongerust opbelde. Toen ze ook nog ontkende dat ze het al jaren doet, ging er een lampje branden. Misschien is het een beginnende vorm van dementie. De symptomen zijn terugkerend.”

Zodra problemen uit het bovenstaande lijstje terugkerend zijn, kan het u sneller opvallen. Patronen zullen duidelijker worden als de periode langer is. Het opmerken van gedragsverandering van uw dierbare is niet leuk. Maar u kunt iets doen om het gemakkelijker te maken.

Wat kunt u doen als u dementie herkent bij uw naaste?

Als u een vorm van (lichte) dementie heeft herkent bij uw naaste dient u er rekening mee te houden. In een eerder artikel hebben wij de impact van dementie beschreven. De omgang met iemand met dementie is anders en misschien onbekend voor u. Toch is het erg belangrijk er begripvol mee om te gaan. Een aantal tips zijn:

  • – Praat rustig en duidelijk
  • – Wees geduldig en rustig
  • – Verbeter zo min mogelijk
  • – Zeg wat en hoe u dat gaat doen
  • – Vat niet alles persoonlijk op

Naast deze omgangsvormen is het raadzaam om de geheugentest van Alzheimer Nederland te doen. Dit kunt u voor een ander invullen om een beter beeld van de situatie te krijgen.

U zult een hoop vragen over dementie hebben

De vraag “hoe dementie herkennen werkt” is beantwoord. De vragen die u zelf zult hebben moeten ook beantwoord worden. Er over praten is wat helpt voor begripsvorming en om een beeld te krijgen van de ondersteuning die u of een zorgorganisatie kan bieden. Omzorg kan u en uw naaste helpen met ondersteuning. Voor u is dat mantelzorgondersteuning en voor uw dierbare is dat ondersteuning met de dagelijkse handelingen. Wilt u meer informatie over wat Omzorg kan betekenen in uw persoonlijke situatie? Onze zorgspecialisten staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Terug naar het nieuwsoverzicht